Napsütéssel jött el a Kikelet

  • 2019. ápr. 08.

Futókkal telt meg vasárnap délután a belváros és a Petőfi-sziget. A IX. Kikelet Félmaratonra mintegy 1000 nevezés érkezett, a sportolók több táv közül is választhattak. Már a hagyományos jótékonysági futásra is sok jelentkező volt, az 1600 méteres kis szigetkört a látássérült Péterfay Dóra tanulmányainak támogatására lehetett lekocogni. A jótékonysági futás után pedig előbb az 5 km-es táv futói, majd pontban 14 órakor a 21 km-es félmaraton mezőnye is nekivágott, hogy teljesítse a távot.

Fotók: Kopri/SNASSZ.hu

Az egyéni indulók mellett a váltók tagjai is futócipőt húzhattak, lehetőség volt 2, illetve 3 fős váltóban teljesíteni a félmaratont. Sőt, az egyik legnépszerűbb táv az egyéni 10 km volt, így valóban mindenki megtalálhatta a számára kedvező és teljesíthető etapot. A futók elmondták: a kilométerek mellett a hirtelen jött nagy meleg jelentette a legnagyobb ellenfelet, ez utóbbin a profin működő frissítőpontok nyújtottak hathatós segítséget.

A félmaraton pályavonala a Petőfi- és a Nagy Pandúr-sziget mellett a belvárost és a Türr-kilátót is érintette, így többen is igazolták azt a véleményt, hogy a Kikelet az ország legszebb félmaratonját jelenti. Mi pedig véletlenül sem szeretnék ezzel vitatkozni.

Örömteli volt, hogy nem csak a mezőny volt igen népes, hanem talán az idei évben volt a legtöbb szurkoló is a pálya mellett, hangosan biztatva a futókat. Faldum Gábor olimpikon triatlonozónk külföldi edzőtábora miatt az udén nem volt jelen, azonban így sem került el Bajáról a győzelem. A Mogyi SE másik kiválósága, Flander Márton ugyanis fantasztikusat futott a forró körülmének között és megnyerte a 21 km-es versenyt, míg a hölgyeknél Elek Zita letaszította a trónról Szatmári Adriennt, a pécsiek másik kiváló futóját.

A versenyt követően pedig az asztalnál egy tányér bajai halászlé vagy egy túrós tészta mellett lehetett kiértékelni a tapasztalatokat. A Szekeres Tibor vezette szervező csapat ismét tökéletest alkotott, magasra téve ezzel a lécet a jövőre esedékes, X. Kikelet Félmaraton előtt.

PT