Nemzetközi továbbképzés a főiskolán

  • 2019. jún. 25.

“Hetente érkeznek telefonhívások, hogy német vagy horvát nemzetségi pedagógusra lenne szükség.” dr. Szilágyiné dr. Szinger Ibolya az Eötvös József Főiskola rektora mondta ezt a Nyári Akadémia megnyitóján, amit immáron a 27. alkalommal rendeznek meg a bajai főiskolán. Az intézmény vezetője kiemelte: szeretnék ha rövid időn belül megoldódna ez a probléma és megfelelő számú képzett szakember állna az intézmények rendelkezésére.

Az idei Nyári Akadémiára a magyarok mellett Ausztriából, Németországból és Horvátországból is érkeztek résztvevők, ami több szempontból is fontos. Egyrészt a külföldi oktatók más szemléletet, más tudásanyagot hoznak el a hallgatók számára, másrészt más tapasztalatokkal is rendelkeznek, mint a magyar kollégáik. A három napon át tartó képzésen összesen 45 német és 15 horvát nyelvterületről érkező pedagógus vesz részt.

“Tanuljunk egymástól, hogy minél jobban taníthassunk.” Csubákné Besesek Andrea, Baja város alpolgármestere Eötvös Lóránd szavaival üdvözölte a jelenlévőket. Köszöntőjében a pedagógusok határokon átívelő összefogására és a szakmai programok sokszínűségére hívta fel a figyelmet.

Az akadémia képzésére jelentkező nagy része már gyakorló pedagógus, azonban vannak olyanok is, akik csak most tanulják a szakmát. A szervezők valamennyiük számára friss szakmai tapasztalatokat és használható módszertani tudást szeretnének átadni az egész napos előadások, workshopok alkalmával.

A megnyitón elhangzott: a szakemberhiány megoldását több nemrég bevezetett intézkedés is segítheti. Az egyik ilyen, hogy az EJF-en már nem csak az évek óta működő német nyelvterületre, hanem ebben az évben már a horvát nyelvre is hirdettek több módszertani modult. A másik ösztönzőerő lehet, hogy ettől a tanévtől kezdve a nemzetiségi pedagógus szakon tanulók külön ösztöndíjban részesülnek. A köszöntőket és az ünnepélyes megnyitókat követően a szakma vette át a főszerepet, több helyszínen is megkezdődött a képzés.

PT