Növekvő sportdiplomáciai befolyás, magyar érmek 🇭🇺

  • 2020. márc. 11.

Az elmúlt években a sportot kevésbé követő emberek is felfigyelhettek a tényre, hogy Magyarország nagyot lépett előre sportberkekben. Egymást érik a nemzetközi tornák rendezésével kapcsolatos bejelentések, de még ettől is fontosabb, hogy a nemzetközi sajtó rendszerint jó szájízzel távozik az eseményekről, így a világban jó hírét kelti Magyarországnak. Arról nem is beszélve, hogy a kiemelt sportesemények gazdaságélénkítő hatással bírnak, az infrastrukturális fejlesztések tartós fellendülést eredményeznek, ráadásul javul a foglalkoztatottság, virágzik a turizmus és az országimázs építésében sem utolsó szempont. Nemzetünk sportolói pedig szeretteik, barátaik, hazájuk előtt mutathatják meg miért dolgoztak egész életükben, ettől nagyobb megtiszteltetés és motiváció valószínűleg nem szükséges. Ez természetesen nem a véletlennek vagy a csillagok szerencsés állásának köszönhető. A kormány minden segítséget megad a további sikerek eléréséhez.

Véleményem szerint, a kiugró pontot a 2017-ben Budapesten és Balatonfüreden megrendezett úszó-világbajnokság jelentette. A rendezés jogát eredetileg a Mexikóban található Guadalajara város nyerte el, de 2015 februárjában visszaléptek, így a 2021-es szervező Magyarország vállalta 2017-es rendezést. Az idő szűke ellenére a Julio Maglione a Nemzetközi úszószövetség elnöke minden idők legjobb világbajnokságának minősítette a Budapesten és Balatonfüreden zajló eseményt. Elmondása szerint: „Magyarország új szintre emelte a FINA-világbajnokság rendezési sztenderdjét.”  A rengeteg elismerés mellett ne feledkezzünk meg sportolóink fantasztikus eredményeiről sem, melynek köszönhetően Magyarország a 9. helyen zárt az éremtáblázaton, melyből térségünk sztárja Hosszú Katinka két arannyal és egy ezüsttel vette ki a részét.

Ezt követően mintha újra feltűzték volna Magyarországot a sport faliújságára, egyfajta dömping vette kezdetét pingpong vb, vívó vb, kajak-kenu vb és öttusa vb. A felsoroltak mind olimpiai sportágak. Hozzáteszem volt női Bajnokok Ligája döntő és World Urban Games is. A fent említett eseményeken sportolóink kiváló eredményeket értek el.

Három hónapja koptatjuk a 2020-as esztendőt mégis túlvagyunk már a Budapesten rendezett férfi-női vízilabda-Európa bajnokságon és a Debrecenben rendezett rövidpályás gyorskorcsolya-Európa bajnokságon. Előbbi világbajnokságot fiaink megnyerték, lányaink bronzérmet szereztek. Utóbbi versenyen négy arany-és három ezüstéremmel a hollandok mögött az éremtáblázat második helyén zártunk. Továbbra sincs megállás ugyanis júniusban az új lebonyolítású foci eb keretében a Puskás Ferenc Stadion három csoportmérkőzésnek és egy nyolcaddöntőnek adhat otthont. Mint köztudott, a magyar válogatottnak van még halovány reménye arra, hogy hazai közönség előtt játszhasson legalább két csoportmérkőzést, ehhez azonban előbb Bulgáriát, majd az izlandi-román páros valamelyikét kellene legyőzni, ami nem lesz egyszerű.

Nemrégiben azt is megtudhattuk, hogy 2022-ben a Puskás Arénában rendezik meg az Uefa Európa Liga döntőjét. A döntés sporttörténelmi jelentőségű, mivel Magyarországon korábban még sosem rendeztek egymeccses döntőt egyetlen férfi nemzetközi kupasorozatban sem.

2023-ban pedig a magyar főváros rendezheti az olimpia és a futball-vb utáni legnagyobb sporteseményt az atlétikai világbajnokságot. (Felmérések szerint a tv képernyők előtt több mint egymilliárdan is láthatják a magyar főváros legszebb arcát)

A sok megrendezett és megrendezésre váró verseny haszna évekig, évtizedekig megmutatkozik majd, a sporton túlmutatóan is!  Hajrá Magyarország! 🇭🇺

Fotó: Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja

PT