Olvasói levél

  • 2020. jan. 21.

Az elmúlt időszakban rengeteg vitát generált a különböző közösségi oldalakon az új bajai városvezetés néhány intézkedése. Olvasni lehetett jó néhány bíráló, valamint támogató hozzászólást, véleményt is. A mai napon az egyik olvasónk az alábbi levelet juttatta el hozzánk, melyet most változtatás nélkül teszünk közzé:

100 nap margójára…

Azt mondják, 100 nap türelmi időszak mindenkinek jár. Ez az időszak a mai napon lejárt Nyirati Klára liberális bajai polgármesternek. Összegezzük tehát milyen intézkedéseket és eredményeket könyvelhettünk el a térség legnagyobb településén, Baján!

Polgármester asszony választási ígéretei közül egy dolog megvalósult, ez pedig az, hogy minden eddigi szokással szembe megy és mindent megváltoztat, még akkor is, ha a közhangulat egyértelműen jelzi, hogy az emberek nem ezt szeretnék.

A Városházán a kilincset éppen hogy megtaláló új városvezetés az ünnepi testületi ülésen gyorsan eltörölte a napirend előtti felszólalás és a frakciók alakításának lehetőségét, ezután indítványozta az idegenforgalmi adó emelését, melyet a többségben lévő Sikeres Bajáért Egyesület (Momentum, DK, MSZP és Jobbik) meg is szavazott.

Ezt követően több ízben hangoztatta, hogy nem lesznek városunkban politikai alapú elbocsátások. Ehhez képest az első száz napban, az önkormányzattól és az önkormányzati cégektől közel harminc embert, köztük családanyákat és családapákat küldtek el karácsony előtt.  Az újév elején megpróbálta tisztára mosni magát a témában, mondván, hogy mindenkivel közös megegyezéssel váltak el, de lelki szemeink előtt látjuk, amint a dolgozók tömegével döntenek úgy, hogy távoznak munkahelyükről és az utcára kerülnek. ..

Az is érdekes lehet, hogy az elbocsátott marketinges rendezvényszervezők helyett egy kalocsai hölgy szervezi a Bajai Halászléfőző Fesztivált az idei évtől, aki egyedüli pályázója volt az ehhez tartozó munkakörnek.

A demokrácia ellehetetlenítése és a politikai emberek kipucolása után következhetett az eddigi években sikeresen működő karácsonyi vásár megreformálása. Az Eötvös József (Sétáló) utcából a Szentháromság térre helyezték át. Az intézkedésnek köszönhetően a tér belsejét lezárták és egy furcsa, parkolókkal szegélyezett körforgalomhoz hasonlítható forgalmi rendet vezettek be. Az elmúlt két hónapból a következő konzekvenciákat vonhattuk le:

  • Jóval kevesebb parkoló hely maradt a téren
  • Engedélyezték az autósoknak, hogy a kerékpárosoknak kijelölt úton parkoljanak
  • A gyalogosok az autók között bolyongva veszélyes helyzetekbe kerülhetnek a tér belsejéhez közelítve
  • A helyi buszjáratok nem tudnak elfordulni csak abban az esetben, ha egy másik gépjármű előzékenyen hátrébb tolat
  • A téren való menetidő megsokszorozódott

A korábbi rendezett tér köszönő viszonyban sincs a jelenlegi állapotokkal, kordonok, szalagozások és fabódék csúfítják a turisták által korábban közkedvelt teret.  Az már csak hab a tortán, hogy a „szekérvár” megközelítési nehézségeinek köszönhetően az árusok jelentős forgalomkiesést szenvedtek el, így abban sem lehetünk biztosak, hogy minket választanak majd a későbbiekben.

Azt gondolhatnánk az eddig leírt negatív intézkedések akár egy öt éves ciklusra is bőven elegendőek lennének, azonban még ezt is lehet fokozni a fizetős parkolás lehetőségének boncolgatásával. Itt jegyezném meg, hogy utoljára Baján 14 évvel ezelőtt a volt szocialista polgármester Széll Péter idejében kellett fizetni a parkolásért. A mostani városvezetők indoklása szerint, ha fizetnek az emberek a parkolásért, akkor a város zöldebb, levegősebb és élhetőbb lesz.

Az önálló döntések helyett, látszatpolitizálás címszóval a lakosság ötleteit és tanácsait várja a kérdésben, nem pedig a megválasztott képviselőkkel együtt dolgozik.

Az írás és a 100 nap végére egy mondat keringhet a fejünkben: „Járt utat járatlanért el ne hagyj!”