“Örülök annak, hogy minden megváltozott itthon.”

  • 2018. nov. 05.

A Nemzeti Gyásznap alkalmából rendhagyó történelem órán vettek részt a Bajai III. Béla Gimnázium tanárai és diákjai. Hétfő délelőtt a Városháza dísztermében Baja és Argentan díszpolgára, Tumó István mesélt a fiataloknak az 56-os forradalomról, a szabadságharcról és az emigrációról.

A különleges óra kezdetén egy történelem tanár, Vedelek Norbert köszöntötte a fiatalokat. Baja város alpolgármestere elmondta: a kommunizmus a fasizmusnál is jóval nagyobb károkat okozott, hiszen több halált követelt a világon és súlyosabb következményekkel is járt, egyebek mellett Magyarországon is.

Tumó István mondandója elején elmondta, hogy 17 esztendős volt a forradalom idején, pont annyi, mint a teremben helyet foglaló diákok nagy része. 1953-ban ipari tanulóként került Budapestre, ahol később munkavégzés közben értesültek a forradalom kitöréséről. “Nem mi csináltuk a forradalmat, hanem a tömeg.” – hangzott el a megállapítás.

Tumó István elmondta: tevékeny részese volt a barikád építéseknek, sőt ha kellett, akkor fekete szappannal kenték fel az utakat, hogy a szovjet tankok ne tudjanak feljutni az emelkedőkön. Részletesen beszámolt a forradalom eseményeiről, a szovjet csapatok november 4-i érkezéséről és a szabadságharc leveréséről. Ekkor fogalmazódott meg benne és sok más társában a külföldi emigráció lehetősége. Hosszas szervezés és várakozás után végül 1957-ben sikerült átjutnia a magyar határon, majd Zombor és Szkopje érintésével eljutott Franciaországba. Baja díszpolgára elmondta: azért választotta Franciaországot, mert már akkor úgy érezte, hogy ha itthon rendeződik a helyzet, akkor ő haza szeretne jönni. Ezt később többször meg is tette.

Hozzátette: az életben nagyon fontos a megfelelő tudás megszerzése, azonban az életben maradáshoz elengedhetetlen egy nagy adag szerencse is. Ezt ő maga többször is megtapasztalhatta a forradalom, a szabadságharc és az emigráció idején. A mai napig hálás szívvel gondol azokra az emberekre, akik akkoriban segítették őt. Itt mesélte el, hogy a határ felé tartó vonaton kukoricás kosarak mögé bújva kerülte el a katonai ellenőrzést.

A diákok néma csendben, érdeklődve, olykor pedig elszörnyedve hallgatták végig Tumó István mondandóját, ami a következő mondattal ért véget: “A mai fiatalok egy még szebb Magyarországért fognak dolgozni.”

A rendhagyó történelem óra végén a tanulók, tanáraik és a város vezetői a Déri-kertbe mentek, ahol mécseseket helyeztek el az 1956-os emlékműnél.

PT