Összefogás, biztonság, jövő

  • 2019. szept. 04.

“Egy fiatalember a bajai iskolából 20 évvel ezelőtt útra kelt és a világ több pontján kereste a kapcsolatokat, amivel a hazai fogyatékos szakképzést lehet segíteni. Egyik útja során találkozott egy tehetős német úrral, amiből aztán létrejött az Összefogás, Biztonság, Erő Alapítvány.” – kezdte köszöntőjét Csubákné Besesek Andrea szerdán délelőtt a bajai EGyMI-ben megrendezett ünnepségen. Baja alpolgármestere azóta ennek a kapcsolatnak több megszületett gyümölcsét saját szemmel is megtapasztalhatta.

A 20 esztendővel ezelőtt létrejött alapítvány egyedülálló dolognak számított ezen a területen, hiszen kormányközi megállapodás keretében a németek jelentős anyagi támogatást nyújtottak a Magyarországon zajló fogyatékos szakképzés számára. A mintegy 50 millió forintos támogatásból megvásárolták a jelenlegi EGyMI területén lévő ingatlant, amit gépekkel rendeztek be a tanulók számára. A terület és az ingatlan azóta is az alapítvány tulajdonában van, amit ingyenesen biztosít a szakképzés számára.

A mostani találkozó abból a szempontból is különleges volt, hogy itt köszönt el az alapítvány eddigi elnöke, Helmut Heckmann, akit Roman Hanle váltott a vezetői pozícióban. Mindketten itt voltak Baján és biztosították a jelenlévőket arról, hogy az együttműködés a jövőben is folytatódni fog.

A 20 esztendővel ezelőtt útnak induló fiatalember nem volt más, mint az EGyMI mostani főigazgatója, Müller István. Az intézmény vezetője büszkén mesélt az elmúlt kettő évtized során közösen elért sikerekről, a rendszeres kuratóriumi ülésekről, a cserediák kapcsolatról és a 2004-ben a magyarországi EU csatlakozás alkalmából a bajai és waiblingeni diákok által közösen elkészített emlékműről.

PT