Özönvíz zúdult a városra!

  • 2018. jún. 09.

Péntekről szombatra virradó éjszaka egy kiterjedt zivatarlánc érte el Baja térségét, majd szombaton reggel újabb jelentős mennyiségű csapadék esett. Néhány óra leforgása alatt 78 mm eső hullott a térségben, amit több helyen is képtelen volt elnyelni a csapadékelvezető hálózat.

A legkritikusabb pontok ismét a Dózsa György út, a Penny Market parkolója, a Vitéz és a Kertész utcák voltak, de a Bara tó környékén is bőven akadt dolguk a tűzoltóknak.

A Dózsa György úton a malom és a vasúti felüljáró közötti részen elöntötte az utat a víz, itt a rendőrség teljes szélességben lezárta a főutat. A tűzoltók homokzsákokkal próbálták megvédeni a víztől az ingatlanokat, a munkában a Kommunális Kft. homokkal, autóval és kézi erővel segítette a lánglovagokat. A kft. villanyszerelői pedig az átemelő szivattyúkat ellenőrizték és szükség esetén javították.

A Penny Market parkolója ismét víz alá került, mivel a szivattyút nem lehetett beindítani, hiszen áramtalanítani kellett az üzletet. Délelőtt lezárták az Attila és a Pázmány Péter utcákat is, ezeket délben adták át ismét a forgalomnak. A Kertész utcában is jelentős mennyiségű víz gyűlt össze, itt is szükség volt a tűzoltók munkájára. A lánglovagokhoz egyébként mintegy hatvan riasztás érkezett, a munkát nehezítette, hogy az állomány egy része egy hercegszántói lakóház tűznél dolgozott.

A Városőrség munkatársai több helyen is dolgoztak. Kezdetben az eltömődött víznyelőket próbálták tisztítani, majd mikor erre már nem volt lehetőség, akkor a lezárásokban, az autók mentésében segédkeztek. Ottjártunkkor a Vitéz és az Uszály utca kereszteződését zárták le, ahol néhány meggondolatlan autós nem törődve a 70-80 cm-es vízzel végig hajtott az összegyűlt csapadékon.

Fercsák Róbert polgármester jelenleg vidéken tartózkodik, de telefonon folyamatosan tartja a kapcsolatot az illetékes szervekkel. A hatóságok és az önkormányzat mellett egyébként a város minden pontján jelentős segítséget nyújtottak az itt élő emberek is, akik a saját ingatlanjuk környékét tisztították, rendezték a felhőszakadást követően.

Putnik Tamás önkormányzati szóvivő elmondta: a mai nap ismét megmutatta, hogy mekkora jelentősége van annak a korábban sikeresen elnyert pályázatnak, melynek keretében mintegy 750 millió forintból újulhat meg a Józsefvárosi csapadékvíz elvezető rendszer, ami a Dózsa György út és a Vitéz utca környékén ilyenkor jelentkező gondokat is orvosolni fogja.

Remélhetőleg szombaton délután már nem érkezik újabb csapadékhullám és akkor a tűzoltók mindenhová eljuthatnak, ahol szükség van rájuk.

PT

Képgaléria

Képgaléria: Özönvíz