Piknikre fel!

  • 2020. aug. 14.

Az elmúlt három esztendő során Baja talán legnépszerűbb rendezvényévé nőtte ki magát a BeerBQ – Bajai Kézműves Sör- és Streetfood Fesztivál. A város legnagyobb kerti partija hatalmas tömeget vonzott a Tóth Kálmán térre és környékére, ahol a minőségi kisüzemi sörök mellett igazi ételkülönlegességeket is meg lehetett kóstolni a három nap során. Az idén nem várt problémákba ütköztek a szervezők, a Creatum Kft. és csapata kemény hónapokat tudhat a háta mögött. Az év elején a koronavírus járvány adott nem kis feladatot, majd a bajai városvezetéssel kellett megküzdeniük.

Történt ugyanis, hogy a fesztivál eddigi állandó helyszínét nem szerették volna a szervezők rendelkezésére bocsátani, cserébe a Szentháromság téren kialakított rendezvénytérre vitte volna a város vezetése a BeerBQ-t. Ez a helyszín egész évben üresen áll, ezidáig egyetlen rendezvény sem volt itt. Az ügy pikantériája, hogy éppen a szervezői közösség tervezett ide kettő másik rendezvényt, a Vinalia Borfesztivált, valamint egy Folklór Fesztivált. Nyirati Klára polgármester azonban szerette volna, ha a harmadik rendezvényük, a sörfesztivál is itt lelne új otthonra. Végül az egyeztetések során a szervezők eredményes lobbizásának és rengeteg többletmunkájának köszönhetően a számos esetben vélt indokként felhozott problémákon (templomfelújítás, helyi vállalkozások, aránytalan forgalmi korlátozások, plébános, hívek, politikai ok…) átlendülve a Tóth Kálmán tér és környéke maradt a BeerBQ
helyszíne.

Ekkor érkezett azonban a hír, miszerint a tervezett könnyítéseket mégsem vezetik be, és augusztus 15. után sem lehet 500 fő feletti zenés-táncos rendezvényeket tartani. Annak ellenére, hogy a BeerBQ hivatalosan nem zenés-táncos rendezvény, a szervezők úgy döntöttek, hogy a nagyobb rendezvényekkel kapcsolatos általános és jellemzően téves
közvélekedés, a városi támogatás hiánya és a vírushelyzet miatt nem rendezi meg az idei évben a fesztivált.

Aki azonban úgy gondolta, hogy a szervezők ezzel hátradőltek azok nagyot tévedt. Néhány napja kapott szárnyra a hír, miszerint szeptember 4-6. között a BeerBQ szervezésében KulinART PikniQ 2020. Vaskút nevű esemény lesz a Bajától délre eső településen. Gyakorlatilag egy mini BeerBQ, ami nem is lesz annyira mini. A részletekről Éberfy István, a Creatum ügyvezetője nyilatkozott a Bácskai Harsonának.
„Jogilag hiába rendezhettük volna meg a BeerBQ Fesztivált, nem szerettük volna, ha akár a fesztivál, akár a Creatum Kft. nevére folt kerül, ezért inkább úgy döntöttünk, hogy nem rendezzük meg az idén – mondta Éberfy István. Kerestünk azonban egy olyan támogató önkormányzatot, akik szívesen befogadják a rendezvényünket, akik szeretnék, hogy náluk legyen az esemény. Vaskút mellett több érv is szól. Alszegi Zoltán polgármester úr gyakorlatilag azonnal a támogatásásról biztosított bennünket, amit a vaskúti képviselő testület is jóváhagyott. Ezt a konstruktivitást és támogató attitűdöt ezúton is köszönjük! A templomkert egy fantasztikus helyszín, az eddigi 3000 helyett ezúttal több mint 10000 négyzetméter áll a rendelkezésünkre. A remek helyszín mellett egy kiválóan megközelíthető településről van szó, a közlekedés is megoldott, hiszen a kerékpárúton akár bicajjal, akár
gyalogosan biztonságosan el lehet jutni a fesztiválra és onnan haza. Emellett egy buszjáratot is szolgálatba állítunk, ami folyamatosan közlekedni fog Baja és Vaskút között. 

Miben lesz más ez a rendezvény, mint a BeerBQ?

Alapvetően nem egy olyan típusú rendezvényt fogunk összehozni, mint ami Baján volt a BeerBQ. Szándékosan egy teljesen más vonalat próbálunk megközelíteni. Ez egy piknik jellegű esemény lesz. A hatalmas terület miatt egy szellős rendezvényt tudunk csinálni, ami a vírushelyzet miatt jó döntésnek tűnik. Családok, közeli baráti társaságok fognak egy pléden elhelyezkedni, ez egy automatikus szűrést jelent. Ez mellett természetesen lesznek sörpadok is, ahol szintén helyet lehet foglalni. 

Most is a sör lesz a fő csapásvonal?

Igen, ezen a rendezvényen igen. A kiállítók szinte mindegyike azonnal jelezte, hogy jön velünk, nagyon örültek az ötletnek. Gyakorlatilag 24 óra alatt körvonalazódott, hogy mind az ital, mind pedig az étel terén mire számíthatunk. Jelen állás szerint több, mint 20 kiállító jön velünk Vaskútra, de még nem értünk a toborzás és a jelentkezések fogadásának végére. A legtöbben a sörös vonalat képviselik, de természetesen lesz egy kis pálinka és lesz egy kis bor is a kínálatban a minőségi utcai ételárusok hadán felül. 

A célközönség hasonló lesz, mint az elmúlt években?

Erősebben szegmentálunk bizonyos értelemben azzal, hogy a rendezvényt az aktívak felé is megnyitottuk a kommunikáció szintjén is, azaz kerékpárossá is tettük, ugyanakkor a rendezvény életciklusából fakadóan egyre többen ismerik meg, egyre többen kedvelik és várják, így vélhetően új célcsoport-szegmenseket is üdvözölhetünk. Azzal azonban, hogy nem a megszokott helyen és időpontban rendezzük az eseményt, ráadásul a szolgáltatások is
szűkebb skálán mozognak (pl.: nem lesznek koncertek), nyilván el is veszítünk néhány érdeklődőt. Örülünk, hogy törvényes lehetősége van a rendezvény megtartásának, ennek megfelelően célunk egy minden szempontból biztonságos esemény létrehozása, mely a hatályos jogszabályokban foglaltaknak teljes mértékben megfelel.

A vaskúti önkormányzat az első pillanattól kezdve partner volt az ötlet megvalósításában. Alszegi Zoltán polgármester nagyjából a telefonbeszélgetés 30. másodpercében mondta azt Éberfy Istvánnak, hogy gyertek, csináljátok nálunk a fesztivált. 
„Nagyon örömmel fogadtuk a megkeresést, hiszen egy pozitív megítélésű, népszerű kezdeményezésről van szó – mondta a polgármester. Vaskút település számára komoly lehetőség ez a rendezvény, ami igazából az önkormányzattól teljesen független módon valósul meg. Minden segítséget megadunk a szervezőknek, hogy a járványügyi előírások teljes körű betartása mellett, jól sikerüljön ez a piknik.”
A szervezés tehát gőzerővel zajlik, hogy szeptember 4-én minden a BeerBQ-n megszokott színvonalon működjön Vaskúton is. A szervezők arra kérnek mindenkit, hogy jelezzenek vissza az esemény Facebook oldalán, hogy részt tudnak-e venni a KulinART PikniQ Vaskút 2020-on. A végére pedig még egy örömhír: amennyiben a verebek igazat csiripelnek, úgy mostanság nem ez lesz az egyetlen lehetőség a térség lakóinak a szórakozásra, hiszen szeptember végén egy másik településen majd a bor játszhatja a főszerepet. De erről majd később…

PT