“Ránk talált a kihívás”

  • 2019. ápr. 17.

Egy évvel ezelőtt a Türr Emlékévhez csatlakozva Türr István munkássága előtt tisztelegve a Korinthoszi csatornáig tekert a Drótszamár Huszárezred négy kerekese, míg az idén Jelky András életútjára és kalandjaira emlékezve Hollandiába indultak a bajai kerékpárosok. A szerda délelőtti rajtot megelőzően Kovács Gábor és Király Ákos Fercsák Róbert polgármesternél tett látogatást, ahol átadtak egy Kovács Gábor által készített bajai panorámafotót.

Szerda délelőtt pedig stílszerűen a Jelky-téren álló Jelky szobor tövében volt az indulás előtti gyülekező. Vedelek Norbert alpolgármester előbb felolvasta Zsigó Róbert országgyűlési képviselő levelét, majd köszöntő gondolatai végén különleges kérést intézett az útra indulók felé. Nevezetesen, hogy ha már Hollandiában járnak, akkor hozzanak néhány tulipán magot, melyet majd a felújított Jeky-téren ültethetnek el a kertészek. Ezt követően Vedelek Norbert külön erre a célra készített, saját logóval ellátott pólókat adott át a kerékpárosoknak.

A szerdai indulásnál a Türr iskolában tanító Kovács Gábor kollégái és diákjai egy csoportja is jelen voltak, ezzel is tisztelegve a pedagógus és társa, a Szent Lászlóban szintén pedagógusként dolgozó Király Ákos teljesítménye előtt. Junger Péter, a Türr István Szakgimnázium tagintézmény-vezetője röviden összefoglalta Jelky András életét, felidézve a vándorlását, az átélt nehézségeket és kalandokat.

Zárszóként Kovács Gábor köszönte meg a kedves szavakat és azt az érdeklődést, ami ezt az útjukat is övezi. Mint elmondta: a szegény bajai szabólegény története már egészen fiatal kora óta foglalkoztatja, azonban ezúttal is igaznak bizonyult a mondás, miszerint nem mi keressük a kihívást, hanem a kihívás talál meg minket.

Kovács Gábor és Király Ákos ezt követően kísérő kerékpárosok társaságában nekivágott a mintegy 1700 km-es kalandnak, hogy majd várhatóan kettő hét múlva elérjék célállomásukat, a hollandiai Nijmegen városát. Jó utat, sok szép élményt kívánunk a Drótszamár Huszárezred tagjainak.

PT

Képgaléria

Képgaléria: Drótszamár Huszárezred