Rendkívüli testületi ülés

  • 2020. febr. 14.

Baja Város testülete rendkívüli ülést tartott ma délelőtt, ahol a fiatalokat és az extrém sportok kedvelőit érintő döntés született.

Mielőtt kifejtenénk a fent említetteket, érdemes ismerni az ügy előtörténetét. Az Országos Görpark program keretében volt lehetősége a városnak pályázatot benyújtani egy mai kornak megfelelő pálya építésére. Az elmúlt évek során láthattuk, hogy ezen sport kedvelői a város különböző pontjain próbáltak kialakítani magunknak gyakorló helyet, de ez több szempontból sem volt megfelelő, gondolok itt elsősorban a szabályokra, engedélyekre na és persze a biztonságra. A tervek szerint 60 millió forintos összegre volt szükség a pálya elkészítéséhez, melyhez a maximális 30 millió forintos támogatást sikerült megszerezni, így a városnak az összeg másik felét kellett volna önerőként hozzátennie. Fontos megjegyezni, hogy országban 10 város nyert a pályázaton, Bács-Kiskun megyében 1, mégpedig Baja.

A Fidesz Baja és térsége oldal tájékoztatása szerint:

Nyirati Klára polgármester asszony előterjesztésben indítványozta az Országos Görpark program keretében megnyert pályázat visszavonását és a pénz kamattal növelt összegének visszautalását. A pályázatot, melynek előkészítésében a hivatal munkatársainak rengeteg munkája van, még az előző testület nyújtotta be, mellyel akkor a Sikeres Bajért képviselői László Károly(DK) és Hajdú Miklós(MSZP) is egyetértettek. A pályázat eredményes volt és elnyerte a maximális, 30 millió forintos támogatási összeget, mely 2019. december 19-én meg is érkezett az önkormányzat számlájára.

A Fidesz KDNP képviselői számos érvet felsorakoztatva próbálták a momentumos városvezetést meggyőzni az előterjesztés visszavonásáról vagy legalább annak soron következő testületi ülésig történő elhalasztásáról. Mindenekelőtt hangsúlyoztuk, hogy a bajai fiatalok számára ez egy kiemelkedően fontos lehetőség, hiszen egy újabb közösségi tér épülhetne, ahol biztonságos sportolásra, a szabadidő hasznos eltöltésére nyílna lehetőség. Ráadásul egy már elnyert pályázatról van szó. Visszautasítjuk Nyirati Klára polgármester asszony döntését, mi a fiatalok pártján állunk, továbbra is kiállunk a fiatalok érdekeit szolgáló fejlesztések mellett

A testületi ülésen komoly vita alakult ki a Sikeres Bajárét és a Fidesz KDNP képviselői között, közel egy órán át győzködték egymást a felek, de nem sikerült egyességre jutni.  Az eszmecsere végén a Sikeres Bajáért képviselői 9 igennel támogatták az előterjesztést, így a Fidesz KDNP 5 nem szavazata ellenére az a döntés született, hogy a Görpark építésére elnyert pályázat visszaadásra kerül.

Rövid időn belül két döntés is született, mely negatívan érinti a fiatalokat. Először a Bajai Ifjúsági Fórum nem kapott helységbérleti szerződéshosszabbítást, most pedig az extrém sportokat kedvelőktől vontak meg egy régen várt fejlesztést.

PT

 

Fotó: sugopart.hu