Rosszul jártak a nyugdíjasok és a fiatalok is!

  • 2020. márc. 09.

Korábbi cikkünkben beszámoltunk a bajai képviselő testület február 27-én hozott döntéseiről. A legfontosabb téma a város 2020-as évre vonatkozó költségvetése volt, melyet érdemes közelebbről megvizsgálni.

A költségvetés irányszámát 9 865 380 ezer Forintban határozták meg. Az imént említett összeg Baja Város Önkormányzatának az önkormányzat képviselői-testületére és annak szerveire, az önkormányzat által fenntartott intézményekre, valamint az önkormányzat által támogatásban részesített természetes személyekre és szervezetekre, az önkormányzat többségi tulajdonában álló gazdasági társaságok finanszírozására terjed ki.  Jelentős eltérést nem tapasztalhatunk a 2019-es évhez képest, azonban kimaradt több olyan tétel, mely hiányérzetet kelthet az emberekben.

Az önkormányzati választásokat követően a liberális városvezetés 1 milliárd forintos megtakarítással vehette át a város pénzügyi mérlegét, adósság és hitelállomány nélkül. Ebből az következhetett, hogy stabil alapokról építkezve folytatható lesz az elmúlt tíz évben elért fejlődés, melyről több esetben olyanoktól hallhattunk, olvashattunk pozitív véleményeket, akik régen a városban éltek, de a sors másfelé irányította Őket, azonban amikor újra ellátogattak a kincses Bácska szívébe örömmel konstatálták az előrelépést.

Jelenleg nehéz az utóbbi gondolatba kapaszkodni, ugyanis kezdetnek visszaadásra került a szabadtéri görpark pályázatra megnyert 30 millió forintos forrás, melyet a város kamatostul fizet vissza, illetve a fiatal generációk sportolását segítő Rátgéber tábor támogatását is elvették, nem is beszélve az ifjúsági szervezetek ellehetetlenítéséről.

Sajnálatos módon megszűnt a szépkorúak körében nagy népszerűségnek örvendő Kortalan Egyetem előadássorozat támogatása, valamint elvették a 2×5000 forintos önkormányzati támogatást a nyugdíjasoktól és a rehabilitációs járulékban részesülőktől.

Az egyházaknak nyújtott támogatások és a belvárosi orgona felújítására nyújtott források is kikerültek a költségvetés soraiból.

A megszorító intézkedéseket a városvezetés a kampányban beígért aszfalt nélküli utcák burkolásával magyarázta, így joggal várhatták az emberek, hogy több utca megújulhat majd. Sajnos ez úgy tűnik még várat magára, ugyanis az idei tervekben a Róka utca folytatása és a Tavasz utca aszfaltozása szerepel, amit már a tavalyi esztendőben megterveztettek, illetve az Oltványi Imre utca, melyre az előző városvezetés pályázott és nyert pénzt. A költségvetés tervezet ezen pontjához érve az ellenzékben lévő Fidesz-KDNP-s képviselők azt javasolták Nyirati Klára polgármester asszonynak, hogy a 90 millióba kerülő tanácsadók helyett inkább újítsák meg az Attila, Deák Ferenc és Szabadság utcákat.

Az ülésen elhangzott, hogy több mint, 2 milliárdos hiányt lát a városvezetés, ami az első bekezdésben leírtak miatt lehet ellentmondásos.

A megosztó költségvetést elfogadták, az idő múlásával mérlegelhetjük majd a hatásait.

FF