Segítés és elfogadás

  • 2019. márc. 13.

A Hospice szolgálat lényege, hogy több területen is minőségi ellátást biztosít a gyógyíthatatlan betegségben szenvedők számára. Ez nem csupán a beteg testi ellátását takarja, hanem lelki és szociális oldalról is segítséget nyújt, sőt a hozzátartozók segítésére is kiterjed a betegség, majd a gyász ideje alatt.

“A Hospice szót be kell vinni a köztudatba, mert sokan nem ismerik annak lényegét, jelentését.” – mondta el Csubákné Besesek Andrea az irodájában megtartott sajtótájékoztatón. Az alpolgármester szerint fontos, hogy a fiatalokat is be tudják vonni ebbe a folyamatba, mert jelenleg sokan tartanak a témától és nem beszélnek róla.

A sajtótájékoztatón jelen volt Ignácz Barbara, a Hospice bajai csoportjának vezetője, aki kollégáival 2011 óta látja el Bács-Kiskun megye déli részén a Hospice szolgálatot. Elmondta: a munkájuk gyakorlatilag szakápolást jelent, a betegek életminőségén szeretnének javítani és egyfajta pszichés vezetést is biztosítanak. Az otthonukban ápolt betegekhez 3×50 alkalommal látogatnak el, egy-egy ilyen alkalom akár több órát is jelenthet. A Polcz Alaine-díjas szakember elmondta: csapatukban a szakápoló mellett onkológus, dietetikus, gyógytornász és pszichológus is van, így valóban több területen tudnak segítséget nyújtani.

A megváltozott törvények alapján a Hospice ellátást a háziorvosok kezdeményezhetik, az általuk kitöltött elrendelő lappal megkezdhető a szakápolás a beteg otthonában. “Fontos, hogy a betegek az otthonukban tudjanak maradni és ezzel a fajta ellátással nagyon sokáig otthon tudnak maradni.” – ezt már dr. Zöld László Csabáné tanácsnok mondta el, aki a bajai szolgálat megszületésétől kezdve figyelemmel kíséri a Hospice dolgozók munkáját.

A bajai önkormányzat az idei évben kiemelt figyelmet fordít a Hospice szolgálatra, melynek több kézzel fogható jele is van. Egyrészt hamarosan kiírnak egy összművészeti pályázatot, melyre a 7 és 20 év közötti fiatalok jelentkezését várják. A “Megkülönböztetett figyelemmel” c. pályázatra irodalom, zene és képzőművészet témakörökben lehet pályázni. A jelentkezési határidő május 31., míg a pályaműveket szeptember 6-ig kell beküldeni, illetve bemutatni. B. Szabó Orsolya, a Baja Marketing Kft. rendezvényszervezője elmondta: valamennyi pályázó emléklapot kap, míg a kategóriánkénti győztesek oklevél és ajándékutalvány díjazásban is részesülnek.

A másik fontos dátum pedig szeptember 28. lesz, amikor is Hospice napot tartanak Baján. A Turisztikai Központban egész nap előadások, szakmai megbeszélések lesznek és a lakosság számára is adott lesz a lehetőség, hogy megismerkedjenek a Hospice szolgálattal.

Polcz Alaine, a magyar Hospice mozgalom legjelentősebb alakja így foglalta össze a Hospice lényegét:

„Az élet természetes része a halál. Ideje van a meghalásnak, ezt sem siettetni, sem elhúzni nem szabad (…). A hospice célkitűzése: visszaadni a halál méltóságát, segíteni a beteget és a családot, hogy nyílt kommunikációval tudjanak élni a halál elfogadásában. Segíteni, hogy az ember lehetőleg saját otthonában, szerettei körében töltse utolsó napjait. Segíteni az életben feltorlódott problémák, nehézségek kölcsönös feldolgozását, megvalósítani azt, amit az ember még fontosnak tart az életében. Elérni a személyiség halálközeli, utolsó kiteljesedését. És természetesen ellátni a beteget orvossal, jól képzett nővérekkel, fájdalomcsillapítással.”

PT