Séta az életért

  • 2018. okt. 10.

“Számít az az egy nő, minden nő számít.”

Ez is lehetett volna a mottója a Séta az életért elnevezésű rendezvénynek, mellyel a mellrák elleni küzdelem fontosságára hívták fel a figyelmet. Baján évek óta megtartják a sétát, mellyel az országos programsorozathoz csatlakoznak. A cél az, hogy a magyar nők minél többet tudjanak meg az emlőrákról, a kialakulásról, a korai felismerés fontosságáról és az életkor szerinti rizikófaktorról. A mellrák a vezető halálozási ok a 35-55 éves korosztályban, évente mintegy 2000-en halnak bele a betegségbe. Éppen ezért fontos, hogy minél többen vegyenek részt a szűrővizsgálatokon, hiszen a magyar emberek csupán 30% jár el ezekre.

A hagyományoknak megfelelően az idén is a Déri-kertben gyűltek össze a résztvevők, kezükben egy-egy rózsaszín lufival. Az önkormányzat nevében Zöld Lászlóné, az Egészséges Baja Városért Közalapítvány titkára köszöntötte a megjelenteket. Beszédében a betegség korai felismerésének fontosságát emelte ki, ezzel együtt a szűrővizsgálatokon való részvételre biztatott mindenkit.

Az ünnepi műsort Rab Rita pedagógus vezetésével a Szent László ÁMK diákjai adták, akik irodalmi művekkel és egy személyes visszaemlékezéssel készültek erre a napra.

A műsort követően az életet jelképező fát is elültették, melyben a Sugovica Daganatos Klub tagjai is segítséget nyújtottak. A résztvevők a Déri-kertből a belvároson át az erre az alkalomra rózsaszínbe öltöztetett Sugovica hídhoz sétáltak, ahol a hídon állva a levegőbe engedték a lufikat.

PT

Képgaléria

Képgaléria: Séta az életért