Sokan már nem bíztak benne, de szép lassan beindul a nyári szezon.

  • 2020. máj. 26.

A koronavírus járvány terjedése okozta nehézségek és a szigorú korlátozások miatt a felmérések sokáig azt mutatták idén nem megszokott módon vághatunk neki a nyári szezonnak. Azonban a fegyelmezettségnek és az összefogásnak köszönhetően egyre több országban hoznak enyhítéseket, így fokozatosan újra indulhat az élet. Ez a vendéglátásra és a strandokra is igaz.

Baján a tervek szerint július 1-től augusztus 31-ig nyílhat meg hivatalosan a strand. Az idei év aszályos időjárásának köszönhetően alacsony a vízállás, mely lehetőséget ad a strandterület tárcsázására, viszont hosszú távon ez a vízszint gondot okozhat a víz minőségében. A hivatalos nyitva tartás 10-18 óra, ekkor motorcsónakok nem közlekedhetnek  a területen. A biztonság érdekében idén is elsősegély és mélyvízi mentőszolgálat tart ügyeletet a parton. A dunai zátonyok évek óta közkedvelt célpontok a térségben élők számára, de ott hivatalosan továbbra sem engedélyezett a strandolás.

A szomszédos országokban is fokozatosan enyhítenek a korlátozásokon nincs ez másképp a magyar turisták által közkedvelt Horvátországban sem. A határ megnyitása azt jelenti, indulhat a szezon a horvát tengerparton is. A turistáknak a beutazáshoz a szállásfoglalásról kell igazolást felmutatniuk a határon, ahol felveszik az adataikat is.  Május 27-ig elkészül az a mobiltelefonos alkalmazás, amely elősegíti a beutazások felgyorsítását. Az alkalmazás használata önkéntes alapú.

Fotók: https://www.travelhunter.hu/blog/a-horvat-tengerpart-isztria-latnivaloi-strandjai/ , https://strand.hu/strand/sugovica-szabadstrand-408