Szakmai konferencia a főiskolán

  • 2019. ápr. 12.

Ezen a héten az bajai Eötvös József Főiskola ad ottont a X. Tantárgy-pedagógiai Tudományos Konferencia és Emlékülésnek, melyet a 150 éves állami tanítóképzés tiszteletére rendeznek meg. A kettő napos eseményen neves professzorok, szakmailag elismert oktatók tartanak előadásokat.

Az ünnepélyes megnyitón dr. Szilágyiné dr. Szinger Ibolya az EJF általános rektor-helyettese köszöntötte a megjelenteket. Elmondta: három intézetben, a pedagógusképzőn, a nemzetiségi és idegennyelvin, valamint a gazdálkodásin összesen négy alapszakon oktatnak. A rektor-helyettes hozzátette: jó érzés, hogy a tanítóképzés lelkiségét és Eötvös József szellemiségét hordozó falak között oktathatnak, amit egy Eötvös idézettel nyomatékosított. “Félig sem fontos az amit tanítunk gyerekeinknek, mint az ahogy tanítjuk.”

Zsigó Róbert, a térség országgyűlési képviselője, aki egyben a rendezvény fővédnöke is, elmondta: az oktatás színvonalán és az oktatók képzésén gyermekeink és rajtuk keresztül az egész hazánk sorsa múlik. Éppen ezért az oktatás és ezen belül a tanítóképzés fejlesztése nem csak tudományos, hanem nemzeti feladat is. A kormány az idén 1 milliárd forinttal támogatja a helyi nemzetiségi nevelési intézményeket, melyből a bajai főiskola is fejlődhet.

“Ez a konferencia foglalkozik a jelennel, utat mutat a jövőre és visszatekint a megtett útra, a múltra.” Ezt már Csubákné Besesek Andrea alpolgármester mondta, aki a város nevében mondott köszöntőt. Hozzátette: az új nemzedék tanítása, formálása, az értékrendjének kialakítása óriási felelősség. Nem volt ez másképpen 150 éve sem és nincs ez másként ma sem.

A köszöntők után a plenáris előadások következtek. A sort dr. Maruzsa Zoltán helyettes államtitkár nyitotta, aki szerint minden oktatáspolitika alapja, hogy milyenek az oktatók, a tanárok, a gyógypedagógusok, a konduktorok vagy éppen a csecsemő és kisgyermeknevelők. Előadásában 5 kihíváscsoportot elemzett, melyek mindegyike a tanítóképzéssel kapcsolatban ébreszthet gondolatokat.

A 2 nap során több témát is érintettek az előadók, így például szó volt szövegértésről, Eötvös József életéről, az intézmény fejlődéséről vagy éppen a nemzetiségi pedagógusképzésről is. Csütörtökön este kikapcsolódásként a Cabar Zenekar állt színpadra, ők szolgáltatták a talpalávalót az esti táncházban, de felléptek a főiskolai hallgatók is.

PT