Szépkorú diáksereg

  • 2018. okt. 16.

Tanulni egy életen át. Ez is lehetne a mottója a Harmadik Kor Egyetemének, melynek keretében az idősebb generáció számára rendeznek tartalmas előadásokat. A Pécsi Tudomány Egyetem és a bajai önkormányzat közös szervezésében már évek óta lehetősége van a  szépkorúaknak arra, hogy egy teljes tanévet teljesítsenek, kettő féléves bontásban.

A Harmadik Kor Egyeteme kezdeményezés még 1968-ban indult útjára Franciaországban, majd a következő években több más európai országot is meghódított. Célja az idősödő emberek szellemi, fizikai és mentális frissességének a megőrzése, az aktivitás fenntartása és közösségi élmény nyújtása. Baján is évek óta működik sikeresen a program.

A 2018/2019-es tanév őszi szemeszterének első előadását hétfő délután tartották a Bácskai Kultúrpalotában. Ezúttal Gruber László, MTA Szádeczky-Kardoss Elemér díjas, Pedagógus Kutatói Pályadíjas tanár, a Szegedi Tudományegyetem óraadó oktatója vállalta magára az előadói szerepkört. A népszerű pedagógus Etiópiáról tartott egy igen érdekes előadást. Elmondta, hogy nemrég már a második alkalommal jártak az afrikai országban, ami egyben egy emlék út is volt. Az első utazás alkalmával ugyanis kettő társukat lelőtték és az ő emlékük előtt tsiztelegve mentek el ismét a helyszínre, ahol koszorút és mécseseket helyeztek el.

Az előadások minden alkalommal 2×45 percesek, az első félévben összesen hat alkalommal várják az érdeklődőket. A szemesztert sikeresen teljesítők egyetemi hallgatói emléklapot vehetnek át.

Az idei második előadás október 29-én hétfőn 15 órától lesz a Bácskai Kultúrpalotában. Akkor majd Angler Kinga pécsi tanársegédtől lehet megtudni fontos információkat a “Mit esznek majd az unokáink” c. témakörben.

PT

Képgaléria

Képgaléria: Harmadik kor egyeteme