Tisztelgés a Mester emléke előtt

  • 2020. aug. 08.

Nagy kihívás elé állította az élet a Sobri Kupa Halfőző Verseny szervezőit, azonban végül minden akadályt sikerült legyűrni, így szombaton délelőtt fellobbanhatott a láng a bográcsok, tárcsák alatt. A vírushelyzetre tekintettel az idén mindösszesen 35 csapat jelentkezését tudták befogadni a szervezők, a nevezők 2 kategória közül választhattak. A hagyományos Sobri-féle “al-dunai” pontyhalászlé mellett vegyes halételekkel is lehetett nevezni.

A csapatok közül 24 a pontyhalászlé mellett döntött, melyhez a halat a szervezők biztosították a főzők számára. A vegyes halételekhez szükséges alapanyagokat pedig a csapatok saját maguk szerezték be. Bögi István, Nagybaracska polgármestere a főzés kezdetén elmondta: “örülök annak, hogy a sok nehézség ellenére sikerült megrendezni a versenyt és az idén is tovább tudjuk vinni Sobri Jóska örökségét. Sok fejtörést okozott, hogy meg tudjunk felelni a járványügyi előírásoknak. Szintén gondot okozott, hogy rengeteg visszatérő főzőnk van, senkit nem szerettünk volna közülük elutasítani a létszámlimitre hivatkozva. Végül úgy gondolom, hogy minden problémára sikerült megoldást találni.”

A csapatok döntő többsége a környékről érkezett, azonban érkeztek nevezések Bácsalmásról, Szolnokról vagy éppen a Zemplénből is. A zsűri összetétele az elmúlt évekhez képest nem változott, ezúttal is mesterszakácsok, halfőző bajnokok értékelték a leadott mintákat.

Az asztalok között járva láthattuk, hogy mindenki próbálta belevinni a saját ötletét, a saját furfangját a főzésbe, sütésbe, így különleges ételek is készültek a nap során. Egy valami azonban minden társaságban közös volt, mégpedig a jó hangulat, az önfeledt szórakozás élménye. Ezt segítette elő, hogy a nap során több színpadi programot is figyelemmel lehetett követni, könnyűzenei koncertek, gyermekprogramok, különböző bemutatók voltak.

A zsűri döntése értelmében az idén az “al-dunai” kategóriában Veszeli István nyert, a második helyen Gyurkity István zárt, míg a harmadik pozícióban Pintér Gábor végzett. A “vegyes halételek” kategóriában Ikotity József megvédte a tavalyi bajnoki címét. A második helyen Bíró Antal, a harmadikon pedig Veszeli István zárt.

PT