Új főigazgató az MNÁMK élén

  • 2018. nov. 07.

Új főigazgatót választottak nemrég a Magyarországi Németek Általános Művelődési Központjában. Az előző vezető, Scherer Gabriella lemondott posztjáról, ezért vált szükségessé a váltás. A meghirdetett pályázatra egyedül az eddigi helyettes, Szauter Terézia jelentkezett, akinek a pályázatát nagy támogatottsággal fogadták el. A kollégák és a diákok körében is nagy népszerűségnek örvendő pedagógust a pályázatról és a jövőbeni terveiről kérdeztük.

Miért döntött úgy, hogy pályázik a főigazgatói pozícióra?

Miután az előző főigazgató lemondott, azt követően fogalmazódott meg bennem a gondolat. Szakmai pályafutásom kezdete óta az MNÁMK-ban dolgozom, kezdetben pedagógusként, majd később már vezetőként is. Értékes és egyedi programnak gondolom azt, amit korábban közösen indítottunk el az intézményben, ezt szeretném folytatni. Plusz motiváció volt, hogy egy remek közösség alakult itt ki, mind a kollégák, mind pedig a diákok hathatós segítségével.

Meglepte a támogatottság mértéke?

Nagyon örültem neki, hogy ennyien gondolták úgy, hogy megfelelek az elvárásoknak. Gyakorlatilag maximális támogatottságot kaptam, ami motiváló lesz a mindennapok során. Próbálok megfelelni ennek.

Szakmai kihívásnak is tekinti a főigazgatói feladatokat?

Mindenféleképpen. Az eddigieknél nagyobb rálátás szükséges a munkához, összetettebb lesz a feladat.  A jelenlegi program kialakításában is személyesen vettem részt, így azt ismerem, a magaménak is érzem. Ezt próbálom majd a kollégáimmal, a diákokkal közösen tovább vinni. Új feladatot jelent majd a partner intézményekkel való közös munka, ezen kecskeméti iskolák irányítása. Mindig lesznek új dolgok, új feladatok, amiket meg kell majd oldani.

A járt úton marad az MNÁMK?

A pályázati anyagomban én azt írtam, hogy értékeket fedezünk fel és értékeket teremtünk. Természetesen folytatni szeretném a már megkezdett munkát, alkalmazkodva a változásokhoz. Legyen szó akár a hazai, akár a német rendszerről, vagy éppen a digitális fejlődésről. Az MNÁMK az elmúlt évtizedek során egy kulturális központtá nőtte ki magát, ami egyfajta kapocsként működik más nemzetiségi intézmények között.

Meddig szól a kinevezése?

A kinevezésem 2019. január elsejétől 2023. augusztusáig szól.

PT