Új név a históriás könyvben

  • 2020. jún. 17.

A bajai futball barátok csak kapkodják a fejüket, egyik meglepetés a másik után jött a számukra az elmúlt 24 órában. Kedden délután számoltunk be róla, hogy a megyei másodosztályú Bajai SK csapata az önkormányzati támogatás visszavonása miatt nem indul az ősszel kezdődő 2020/2021-es bajnoki idényben. A hírre sokan sokféleképpen reagáltak, de a legtöbben bánatosan vették tudomásul, hogy ismét felnőtt foci nélkül maradhat a város.

Szerdán reggel azonban újabb csavart kapott a történet. Az egyik bajai Hotelben megrendezett sajtótájékoztatón bejelentették a Bajai Labdarúgó Club megszületését. Angeli István, az újdonsült klub elnöke elmondta: a teljes egészében civil alapokon nyugvó gárda szponzorok, támogatók segítségével jött létre és tartja fent magát a jövőben. Mivel a Magyar Labdarúgó Szövetség jelenleg érvényben lévő szabályozása nem engedi meg a magasabb osztályban történő indulást, így minden bizonnyal a megyei harmadosztályban kezdi meg a szereplést a csapat. A megyei élvonalhoz, illetve a megyei másodosztályhoz az MLSZ engedélyén túl az is kellene, hogy a BSK indulási jogát Aranyos Dániel klubelnök átadja az új klubnak, ezen tárgyalások azonban ezidáig nem vezettek eredményre.

A BLC szakmai munkájáért Koch Tamás vezetőedzőként, míg Morvai Tamás pályaedzőként felel majd. A páros szintén közösen irányította az elmúlt időszakban a BSK csapatát, amely gárda az élen zárta a koronavírus miatti csonka idényt. Koch Tamás a sajtótájékoztatón elmondta: az elmúlt napokban gyors közvéleménykutatást tartott a játékosai körében és örömmel könyvelte el, hogy a focisták döntő többsége vállalja a megyei harmadosztályban való szereplést. Ennek megfelelően a tervek szerint egyetlen idényt szeretnének csak a legalsó ligában tölteni, egyértelmű cél a feljutás a megyei másodosztályba.

“A következő kettő hétben minden szempontból fel kell készülnünk az új bajnoki idényre. – vette vissza a szót Angeli István. Meg kell teremteni a szakmai, az infrastrukturális és az anyagi feltételeket.” – mondta az elnök. Utóbbi meglétéhez több helyi és környékbeli vállalkozó is hozzájárulhat, de információink szerint a sajtótájékoztatót megelőző este tartott megbeszélésen részt vett Csontos Attila, a Polgármesteri Tanácsadó Testület korábbi tagja, valamint Szekérné Dikán Edina, a Szociális, Egészségvédelmi és Sport Bizottság elnöke is, így bízhatunk benne, hogy széles körű összefogás áll majd az új klub mögött.

A sajtótájékoztatón szó esett az utánpótlásról is, ami elengedhetetlen mind a megyei másodosztály, mind pedig a megyei első osztályban történő szerepléshez. Elhangzott: az új klub nyitott mindennemű együttműködésre a Labdarúgás Utánpótlásáért Alapítvánnyal, de azt sem tartják elképzelhetetlennek, hogy a BLC-nek saját utánpótlása legyen.

Kérdésre válaszolva Angeli István elmondta: az elnökség és a vezetőség személyi összetételéről a következő napokban döntenek majd, a neveket a jövő hét elején ismerhetik meg a szurkolók. A következő hetek, hónapok tehát szorgos munkával telnek majd, de a legfontosabb, hogy ismét van felnőtt labdarúgó csapata a városnak.

PT