Új otthonra leltek

  • 2020. febr. 13.

Hetek óta beszédtémát ad a városban élő emberek számára a Bajai Ifjúsági Fórum körül kialakult helyzet. Ismert, hogy az iskolai és munkahelyi zaklatásokkal szemben fellépő fórum az előző városvezetés döntése értelmében az idén január 31-ig ingyenesen használhatta az egyik Bartók Béla utcai ingatlant, ami a fórum központjául szolgált. Az új városvezetés január végén úgy határozott, hogy a jövőben nem biztosítja a BIF számára az ingatlant, valamint helyette nem is ajánl fel másikat. A szakmai körökben komoly elismeréssel bíró fórum jövője így kérdésessé vált.

Az elmúlt hetekben hatalmas adok-kapok alakult ki, a város vezetése és a BIF vezetői nem tudtak közös álláspontra jutni. Az önkormányzat Dr. Tóth Gábor, a Bajai Szent Rókus Kórház főigazgatója, valamint Zsigó Róbert a térség országgyűlési képviselőjének a segítségét kérte az ügy megoldására. A kórház főigazgatója Hal Melindával, a BIF vezetőjével közös álláspontot alakított ki, miszerint a fiatalokat nem szabad kórházi körülmények, fehér köpenyek közé bevinni. A Bajai Szakképzési Centrum nevében Virág Tibor kancellár a Bányai B épületét ajánlotta fel, ami azonban a belvárostól való nagy távolsága, valamint a műszaki állapota miatt nem felelt meg a BIF számára.

Fotók: Kopri/Snassz.hu

Végül egy közös összefogásnak köszönhetően mégis sikerült megtalálni a megfelelő helyszínt. Erről Hal Melinda csütörtökön délután tájékoztatta a sajtó képviselőit. Elmondta: az Eötvös József Főiskola és Zsigó Róbert közösen nyújtottak segítő kezet, a felek közötti tárgyalásoknak köszönhetően a következő hónapok során a főiskola B épületében, az egykori E-Klubban lesz a Bajai Ifjúsági Fórum központja. A főiskola vezetése egy jelképes bérleti díj és a rezsi megfizetése ellenében a BIF rendelkezésére bocsátotta a helyiséget, a költségeket pedig a fórummal remek szakmai kapcsolatot kialakító Semmelweis Egyetem fizeti. Hal Melinda a sajtótájékoztatón minden érintett félnek megköszönte a segítséget, hogy ismét méltó otthona lehet a Bajai Ifjúsági Fórumnak.

A sajtótájékoztató végén Hal Melinda a fórummal együttműködő partnereket is bemutatta. Röviden ismertette a saját tevékenységi körét Matuz Ádám Krisztián a Dél-Alföldi Ifjúsági Összefogás vezetője, Vargáné Kisbácskai Anita a a bajai kórház Egészségfejlesztési Irodájának vezetője, Turányi Kitti a Városi Diákönkormányzat diák polgármestere, valamint Hoffmann Nikolett a Bajai Vízisport Klub sárkányhajó szakág vezetője.

PT