Újabb változás a bajai sportpályák ügyében

  • 2020. ápr. 14.

Néhány hónapon belül több változás is történt a bajai sportpályák üzemeltetésével kapcsolatban. A történet még tavaly decemberben kezdődött, amikor is az addigi üzemeltető Bajai SK Kft. szerződése lejárt, ezért az önkormányzat új pályázatot írt ki a pályák fenntartására, üzemeltetésére. A kiírásban olyan szigorú feltételek szerepeltek, mint például a kora reggeltől késő estig való nyitvatartás, vagy az alkalmazottak fizetésének a meghatározása. Ezek után nem volt meglepő, hogy egyetlen pályázat sem érkezett a kiírásra, az önkormányzat kényszerpályára került.

Ezért született meg az a döntés, hogy januártól a Kommunális Kft. kapta meg feladatul a pályák és a létesítmények üzemeltetését. A Kft.-t akkor még Juhász István vezette, akinek munkájáról elismerően nyilatkoztak a bajai labdarúgó élet szereplői. Goretich Krisztián a Labdarúgás Utánpótlásáért Alapítvány szakmai vezetője elmondta: Juhász István és a Kommunális végig korrekten állt a feladathoz, átérezte a bajai futball helyzetét. Az év első három hónapjában csak a LUA Baja több, mint 800 ezer forint bérleti díjat fizetett ki a Kommunálisnak, amely összeget vissza is forgatta a pályákba a Kft. Ennek köszönhetően parkolók és járda épült, műtrágyázva lett a gyepszőnyeg, sőt a Kommunális márciusban még a Rónai Sándor műfüves pálya éves karbantartását is bevállalta. Köszönet érte Juhász Istvánnak és a Kft.-nek. – mondta Goretich Krisztián.

Ekkor azonban már tudni lehetett, hogy új üzemeltetője lesz a pályáknak, hiszen időközben újabb pályázatot írtak ki erre vonatkozóan. Erre már volt jelentkező is, a LUA mellett kettő magánszemély nyújtott be pályázatot. Ugyan információink szerint az előzetes egyeztetések során a LUA vezetése több ígéretet kapott arra vonatkozóan, hogy ők lehetnek a befutók, végül azonban kisebb meglepetésre nem ők, hanem Vadászlaki Zsolt pályázata lett a győztes. A bajai Sport Pub-ot is üzemeltető vállalkozó így a jövőben mind a Petőfi-szigeti pályákért, mind pedig a Vasvári Pál utcai létesítményekért is felel. A napokban a feladatokról kérdeztük Vadászlaki Zsoltot.

Zsolt, miért döntöttek úgy, hogy pályáznak a sportpályák üzemeltetésére?

Aki ismer tudja, hogy a labdarúgás mindig is a szívem csücske volt. Megmondom őszintén engem meglepett, hogy decemberben senki sem pályázott. Ezért döntöttünk úgy Kotró László üzlettársammal, hogy az újabb kiírásra már mi is jelentkezünk. A 15 millió forintos éves önkormányzati támogatásból nyilván nem tartható fenn a vállalkozás, ezért a Sport Pubbal összevonva próbáljuk ezt a problémát megoldani.

Ami az alkalmazottakat érinti. Ugyanazokkal a személyekkel fognak együtt dolgozni, akik korábban is ezen a területen tevékenykedtek?

A kettő legrégebben itt dogozó személyt mindenképpen megtartjuk, őket visszük tovább. Számukra szeretnénk versenyképes fizetést biztosítani, ami az egyik pályázati feltétel is volt. Nyári és téli nyitvatartás lesz, ezért az önkormányzati támogatás bőven elviszi már az alkalmazottak bérét és járulékát. Ezért gondoltuk, hogy összevonjuk a vendéglátással, ami a mindennapok során annyit jelent, hogy ha valaki lejön a pubba meginni egy sört, akkor egyben a pályák fenntartását is támogatja.

A Sport Pub nem tudom, hogy rendelkezik e fűnyíróval, de olyan valószínűleg nincsen ami a futball pályákra kell. Az eszközök beszerzéséhez kapnak segítséget vagy saját beruházás keretében kell ezt megoldani?

Saját beruházás keretében kell megoldani. Ezt így is terveztük, így is adtuk be a pályázatot, hogy saját eszközökkel fogunk dolgozni.

A lakosság milyen módon használhatja majd a létesítményeket?

A Vasváriban ugye van egy műfüves csarnok, amit az eddigiekhez hasonlóan a szabadidősport képviselői ki tudnak bérelni. A nagy pályák esetében a hétköznapok során az utánpótlás csapatok élveznek előnyt, próbáljuk úgy elosztani őket, hogy a pályák ne legyenek leterhelve. Próbáljuk a beosztást úgy kialakítani, hogy a hobbi sportolók is pályához juthassanak. Mindkét salakos atlétika pályát használhatná a nagyközönség, a Vasváriban lévőt ehhez fel kellene újítani. A terveink között egyéb fejlesztések, bővítések is szerepelnek.

PT