Vállalkozói fórum a városházán

  • 2019. máj. 10.

Vállalkozó fórumra hívta a térség vállalkozásainak a vezetőit, a települések polgármestereit és a nagyobb intézmények vezetőit a Bács-Kiskun Megyei kereskedelmi és Iparkamara. A bajai városháza dísztermében az iparkamara helyi elnöke, Györökné Mészáros Eszter köszöntötte a megjelenteket, aki megköszönte a részvételt a kamara felsőbb vezetésének, valamint hangsúlyozta az ilyen jellegű fórumok fontosságát.

Társ házigazdaként Fercsák Róbert köszöntötte a fórum résztvevőit: Baja polgármestere örömét fejezte ki, hogy városunk adhat otthont a vállalkozók, a térség gazdasági élete szempontjából fontos eseménynek, valamint hogy a megyei és az országos vezetők is megtisztelték jelenlétükkel a fórumot.

Az első előadó Zsigó Róbert államtitkár, a térség országgyűlési képviselője volt, aki Baja és térsége munkaerőpiaci helyzetéről és az elmúlt időszak változásairól beszélt. Elmondta: sokat javult a helyzet, lényegesen kevesebb az álláskereső, mint az évtized kezdetén. Sokan kritizálták a kormányt a közfoglalkoztatási rendszer miatt, azonban a statisztika azt igazolja, hogy sikerült visszavezetni a munkanélkülieket az elsődleges munkaerőpiacra. Az elmúlt években mintegy 30%-al csökkent ugyanis a közfoglalkoztatottak száma. A politikus kitért rá, hogy tisztességes munkáért tisztességes bért kell adni, valamint hogy az elmúlt időszakban sokkal több vállalkozást hoztak létre, mint korábban.

A második előadó Gaál József, a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke volt. Beszédje kezdetén kettő dolog miatt is gratulált a bajaiaknak, az egyiknek a Palik Vera által megálmodott és megvalósított hajómalom, a másiknak pedig a Bácska kosarasainak a Piros csoportba történő feljutása volt az oka. Ezt követően rengeteg számadatot tárt a hallgatóság elé, szó volt a megye nettó árbevételéről, a foglalkoztatás alakulásáról, a gazdasági nyitottságról, valamint GDP növekedés alakulásáról is. A bérszínvonallal kapcsolatban megjegyezte: meg kell találni az arany középutat, ami a fejlődést is jelenti, viszont a vállalkozások sem mennek tönkre benne, ki tudják gazdálkodni a növekvő fizetéseket. Végül a TOP-os pályázatokkal kapcsolatban megjegyezte: Bajára és környékére mintegy 9,7 milliárd forint támogatás érkezett, a kérelmek száma is nőtt az előző évihez képest.

Az előadások sorát az iparkamara országos elnöke, dr. Parragh László zárta. Ő pedig a 21. századba kalauzolta el a fórum résztvevőit, a robotika, az informatika terén követni kell az ezen a téren előttünk járó nagyhatalmakat. A változás elkerülhetetlen, ami gyakorlatilag a gazdaság minden ágazatát érinti.

PT