Változások 2019

  • 2019. jan. 03.

Január elsejével ismét több sokakat érintő változás lépett életbe. Vannak hírek melyeket örömmel fogadtunk, míg egyes esetekben kevésbé voltunk boldogok. Kisebb csokrot gyűjtöttünk össze a változásokból.

Kezdjük a fizetési oldallal. Január elsejétől bruttó 149.000 Ft-ra emelkedett a minimálbér, míg a garantált bérminimum bruttó 195.000 Ft lett. A kormány bejelentette, hogy 2020-ra hasonló mértékű emelést terveznek. A nyugdíjak 2,7%-al nőttek, és az év folyamán folytatódik például az ápolók béremelése is. Életbe lépett az új munka törvénykönvye, ami már tartalmazza a túlórák 250-ről 400 órára emelését.

Csökkent például a tej ára, január 1-től már a tartós tejek is az 5%-os ÁFA körbe tartoznak. A népegészségügyi adó átlagosan 20%-al emelkedik, így lényegesen többet kell fizetnünk például a csokoládék, a chipsek, vagy éppen az alkoholok vásárlásakor.

Többe fog kerülni a füstölés is, a dohánytermékek jövedéki adó változása miatt átlagosan 40 Ft-al kerül többe egy doboz cigaretta. Az autópálya díjak nem változtak, viszont nőtt az országban a fizetős útszakaszok hossza.

Érdemes lesz az internetbankot használni, hiszen minden 20.000 Ft alatti utalás mentesül a tranzakciós díj alól.

PT