“Volt, van és lesz”

  • 2020. aug. 12.

Fontos nap volt a hétfő a bajai kórház életében. Nem kevesebb, mint 225 esztendővel ezelőtt éppen ezen a napon, augusztus 10-én jött létre az intézmény jogelődje, amivel a bajai kórház az ország egyik legidősebb egészségügyi intézményének számít. A jeles napon kisebb ünnepséget és visszaemlékezést tartottak a kórház étkezőjében.

“Volt, van és lesz – kezdte ünnepi köszöntőjét Dr. Tóth Gábor főigazgató. Szerettem volna, ha ez az ünnep valóban az itt dolgozó embereké lenne, így egy kivételtől eltekintve nem is hívtunk vendégeket erre a napra. Fontos, hogy az itt dolgozók magukénak érezzék az intézményt, átérezzék annak jelentőségét, hogy egy ilyen nagy múltú kórházban dolgoznak.”

A vendégekre vonatkozó egyetlen kivételt Sarlós István, a levéltár vezetője jelentette, aki érdekes beszámoló keretében repítette át a jelenlévőket az elmúlt 225 év történésein, legfontosabb eseményein. Szó esett az alapítás nehézségeiről, a 19. század eleji tűzvészről, a fejlesztésekről és a terjeszkedésről.

A kórház mellett még egy ünnepeltet is köszöntöttek ezen a napon. Az intézmény nyugalmazott főorvosa, Dr. Abonyi József 100. születésnapját ünnepli az idén, a kórház dolgozói nevében Dr. Tóth Gábor köszöntötte az ünnepeltet. Dr. Abonyi József egy rövid múltidézésre is vállalkozott, jó néhány fontos és nem ritkán vicces történetet is elmesélt az elmúlt évtizedekből.

 Az ünnepség keretében több kinevezést is átadtak ezen a napon. Dr. Göbl Judit, Dr. Herczeg Szilvia és Dr. Serics Igor mostantól adjunktusként dolgozik tovább a Bajai Szent Rókus Kórházban. Egy dupla születésnap pedig nem múlhat el születésnapi torták nélkül. A cukrászati remekműveket a jelenlévők jó étvággyal fogyasztották el. Boldog születésnapot kívánunk!

PT